torstai 12. toukokuuta 2011

Tribuutti Nalle Nöttöselle


Nalle Nöttösten innoittamana kokeilin tehdä TSI Nöttösiä. Mukavaa puuhaa, kun ei kauaa mene yhden vaipan ompeluun. Ellei sitten vasta leikatessa huomaa, ettei ole esipessyt bambucollegea ja joutuu odottaa seuraavaan päivään sen kuivumista. Muutenhan kangas olisi valmista vaippaa pestessä kutistunut ja vaippa mennyt muodottomaksi...

Ajattelin aluksi tehdä kokonaan kierrätysmateriaaleista, mutta varastossa ei ollut hyvää sisäpuolen materiaalia siihen. Ainoastaan bambucollegea, coolmaxia ja flanellia löytyi, mutta enemmän joustofroteen tyyppistä olisin tarvinnut. Nämä kun tulee vastasyntyneelle, niin maitokakka taitaa paremmin pysyä tuollaisen röpelöisen kangaan pinnalla, kuin sileän flanellin tai coolmaxin. Käytin bambucollegesta nurjaa röpelöistä puolta ihoa vasten.

Ulkopuolen materiaalit on vanhoja kirpparilta ostamiani t-paitoja, tätä varten ihan ostettukin. Euron kappale. Yhden vaipan hinnaksi tuli n.4€.

Kuvitettu ompeluohje kiinnityksettömän sisävaipan ompelemiseen:

1. Leikkaa kaavan mukaan t-paidasta kappale. Jos t-paita on liian pieni, eikä tule yhdestä palasta, ompele esim. siivekkeet toisista palasista. Ja se mitä ei voi peittää kannattaa korostaa, eli laitoin saumojen päälle koristenauhaa.

2. Leikkaa sisämateriaalista saman kaavan mukaan pala.
3. Leikkaa tarvittava määrä kiinteitä imuja ja ompele ne sisäkankaan nurjalle puolelle.
4. Ompele tiukat kuminauhat n. 2cm etäisyydelle sivureunasta sisäkankaan nurjalle puolelle, jolloin lahkeensuihin syntyy röyhelöt. Kuminauhan saa venyttää ihan äärimmilleen.

5. Neulaa sisä ja ulkokappale nurjat puolet vastakkain.
6. Tikkaa vaipan päältä siksakilla tarkasti kuminauhojen kohdalta. Kuminauha siis on kankaiden välissä, eikä näy ulkopuolelle. Taitavat osaavat ommella kuminauhat yhdellä ompeleella suoraan kankaiden väliin, mutta mielestäni helpimpaa näin.
7. Aputikkaa kokomerkki siivekkeen reunaan.
8. Huolittele kappaleet yhteen saumurilla.

Valmiit TSI Nöttöset näyttävät esimerkiksi tältä.
Seuraavalla kerralla tekisin tarkemmin kuminauhat, koska nyt ne ovat päistä aika suoralla, eikä röyhelö ole ihan alusta loppuun yhtä hyvä. Myös imua laittaisin enemmän, nyt sitä on 2x bambupuuvilla college. Mutta lisäimua voi hyvin näissä käyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti