perjantai 17. helmikuuta 2012

Mies ja kestovaipat sekä kestovaippalaki

Taloudessamme vallitsee kirjoittamaton kestovaippalaki. Se sisältää vaippojen kiinnittämisoikeuden, oikeellisen kiinnittämisen säännöt ja huollosta vastaamisen. Myös vaippavastaavan tehtävät kuuluvat kestovaippalain piiriin. (Vaikka kirjoituksessa saatan siihen suuntaan vihjailla, en toki joudu 100% kaikkea itse tekemään, vaan n. 85%)

Vaippojen kiinnittämisoikeus kuuluu pääasiallisesti äidille, samoin, kun vaipanvaihtovälin pituuden arviointi, tuotoksen analysointi, mahdollisen lisätilauksen tekeminen sekä uuden vaipan käyttökuntoon saattaminen. Käyttökuntoon saatetun vaipan saattaa mies osata itse kiinnittää ohjeitten siivittämänä. Joskus saattaa käydä niin, että kaikki edellä mainittu tapahtuu äidin huomaamatta ja tuloksena on parin tunnin päästä vuotava vaippa. Seuraavaa vaipanvaihtoa siivittää sitten tuhat ohjetta.

Oikeellisen kiinnittämisen sääntöjen ollessa epäselvät (tai ei ne säännöt kyllä epäselvät olleet, joku vain on laiska...) Kaikesta vastaava äiti kuuli työpisteellä kommentit:
1. ei näistä (vaippaosista) tiedä mikä kuuluu mihin
2. en jaksa laittaa niin montaa vaippaosaa ( lue 2 l. sisävaippa ja kuori).

Näin vaippavastaava koki herätyksen; ei jaksa siirrellä vuorta, kun on helpompi hankkia niin pieni vuori, että mieskin pääsee kävelemään sen huipulle. Vaippavastaavan yksi päätehtävistä on vaippavertailujen tekeminen ja vaippojen hankinta. Vaippavastaava ja hankintaylimiesnainen ( l.äiti ) hieroi aivonystyröitään, kokeili eri vaihtoehtoja ja päätyi ratkaisuun. Ratkaisu oli A. osapuolia tyydyttävä B. edullinen C. helppo D. pitkäaikainen. Hankintaylimiesnainen teki hankinnat, joiden ansiosta vaippavarasto kasvoi.

Vaippavaraston yhtenäistymisen ansiosta kaikki kestovaippalain sisältämät kohdat ovat aiempaa helpompia toteuttaa. Myös logistiikka toimii entistä paremmin, samoin, kuin uusien käyttäjien perehdytys. Uusin hankintaerä oli 6kpl Omena-kestovaippojen Onesize taskuvaippaa + niihin yhteensopivat luomu bambuimut. Hankintavastaava kiittää Omenavauvaa hankinnan sujuvuudesta.

Vaippahankinnat pääsivätkin heti koeperehdytyskäyttöön, kun käyttäjäyksilöt lähtivät toteuttamaan vanhempienhengähdysviikonloppua mummilaan. Yksilöiden mukaan lähti kuusi valmiiksi käyttökuntoon saatettua vaippaa. Perehdytys suoritetaan Kylmä Totuus- tai Kantapäänkautta-metodeilla. Kokeiluperiodin jälkeen analysoidaan uusien käyttäjien kommentit.

Vaippojen valmiiksisaattamisvaiheessa hankintaylimiesnainen havaitsi positiivisen yllätyksen vaippahankinnoissa. Ilman Omenavauvan hyvää tarjousta hankintaylimiesnainen ei olisi tässä vaiheessa kasvattanut imujen osuutta varastossa. Mutta juuri tämän seikan hän huomasi erittäin käyttäjäystävälliseksi yllätykseksi. Imuja olisi muuten ollut puutteellinen määrä vaippoihin nähden.

Vaikka vaippavastaavan tehtävä onkin mieluinen ja hauska, on asian kääntöpuoli raadollinen. Jos vaippavastaava tai hankintaesimies tyrii tehtävässään, on seuraukset mittavat. Myös tehtävässä toimimisen  yksinäisyys on välillä korventava. Asiantuntijameetit ja mindstormit ovat vähissä.

2 kommenttia: